zondag 2 november 2014

Een diner, twee ervaringen

Iens kondigde de dinerweek aan en dit was voor ons een goede reden om weer een etentje te plannen. Omdat we op vrijdagavond een feestje hadden in Utrecht besloten we ervoor een hapje daar te gaan eten. We kwamen uit bij Het Gerecht, een restaurant met een Franse stijl van koken.

Om 19u hadden we gereserveerd en we mochten zelf een tafeltje uitkiezen. Het restaurant was niet
groot, ze zeggen zelf minder dan 30m2. Maar alles was mooi aangekleed: dik wit tafellinnen, mooie kroonluchters en rode muren met fotolijstjes. De bediening is uitermate correct en daarbij vriendelijk, al komen ze wat vaak naar de tafel om te vragen of alles naar wens is.

Vanwege de dinerweek stond het menu al vast. Wel leuk was de optie om vier gangen te eten in plaats van drie. Ook fijn was dat ze rekening hadden gehouden met het feit dat ik geen vlees eet. We konden ervoor kiezen om ons te laten verrassen door de gangen, maar dit hebben we niet gedaan.
We begonnen met een sauvignong blanc en een cabarnet sauvignon met brood en smeerseltjes.
Als voorgerecht hadden we in bietensap gemarineerde zalm met
basilicumdressing en in het zuur gemarineerde wortelen en komkommer.
Deze gang konden we bestempelen als redelijk smaakloos. De bietensmaak kwam maar heel af en toe naar voren, terwijl de zalmsmaak wel redelijk verdwenen was. De basilicumdressing was wel heerlijk, net als de groenten al was ook daar de marinade weggevallen.

Als hoofdgerecht kreeg ik roodbaars met papardelle en rivierkreeftensaus. Bart had eendenborstfilet met paddenstoelensaus, aardappelpuree en gecarameliseerde witlof. Hier scheiden onze belevenissen.
Kim: de pasta en de saus waren best smaakvol al was de smaak van rivierkreeft niet heel duidelijk. Helaas werd alles overheerst door de enorme hoeveel zout die op de roodbaars was gestrooid. Toen ik dit aangaf bij de bediening werd me heel netjes een ander gerecht aangeboden, maar ook aangegeven dat er een redelijk ouderwetse kok in de keuken stond. De serveerster gaf aan dat de een wel van deze smaak houdt en de ander niet. Om deze reden heb ik ervoor gekozen om toch de roodbaars op te eten en er maar wat meer water bij te drinken dan anders.
Bart: zoals Kim vertelde had ik de eendenborstfilet met een klassieke saus. De saus was wat zoet door de gecarameliseerde witlof die erin lag. Het vlees was mals en goed medium gebakken. Eend is altijd wat vet waar ik op een gegeven moment wel klaar mee was maar al met al was de eend erg lekker. Naast het vlees lag aardappelpuree die opgeleukt werd door twee dunne plakken pastinaak (denk ik). De puree was smeuïg en was een lekkere aanvulling op het vlees en de saus.

Het nagerecht had onze beleving weer samen kunnen voegen, maar de aard van het dessert hield ons
toch gescheiden. We kregen hazelnoottaart met yoghurtijs en frangelicodressing. De frangelicodressing was heerlijk, maar smaakte naar passievrucht. Het yoghurtijs was heel fris en smaakvol. De taart vond ik echter niet zo lekker: laagjes cake afgewisseld met laagjes hazelnootcreme. Bart vond dit juist wel erg lekker.

Het Gerecht is een gezellig klein restaurant met heel sociaal personeel. De decoratie is mooi en er hangt een gezellige sfeer. Het eten viel ons een beetje tegen, maar wanneer je van een wat ouderwetse kookstijl houdt, kan je er prima eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten