donderdag 9 oktober 2014

Eten in de kerk

Soms ga je op een plek eten waar je nooit anders komt. Dit keer bevond die plek zich in Haarlem, waar we op zich wel vaker komen voor Adriaan en Remco's Bink fournituren, maar naar de kerk gaan we nooit. Uit eten gaan in de Jopenkerk zorgde er echter voor dat we daar een uitzondering op maakten. De Jopenkerk is gevestigd in een oude kerk, maar is nu een restaurant, grand café en zelfs brouwerij in een.

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen door een gastvrouw die ons voorging de trap op. Boven aangekomen moesten we even wachten tot we wisten welke tafel we kregen, maar dat was een goed moment om van het uitzicht te genieten. De kerk is nog gedeeltelijk in oude staat met mooie glas-in-lood ramen. Verder is er voornamelijk gebruik gemaakt van hout, wat een erg rustige uitstraling heeft. Dit is ook wel noodzakelijk omdat de muren verder rood zijn. Tafels en stoelen zijn ook van hout, maar de stoelen zitten wel zacht omdat er kussens in zitten.


Toen we aan tafel gingen kregen we als eerst een wijnkaart en hebben daar een lekkere Sauvignon Blanc en Malbec van gekozen. Vervolgens kregen we de menukaart en het dagmenu. Er was niet ontzettend veel keuze in eten, vooral vegetariërs hebben weinig opties. Vooraf wilden we beiden brood met smeerseltjes, op aanraden van de ober zijn we gegaan voor een portie in plaats van twee. Dit was ook voldoende als voorgerecht, maar smeerseltjes was een ruim begrip. We kregen roomboter en olijfolie. Ondanks ook hier de beperkte keuze vonden we de broodjes erg lekker. Als hoofdgerecht ging Bart voor een stoofpotje van everzwijn met aardappel in dragonsaus en daarbij heerlijke groenten. Het vlees was heerlijk mals en ondanks dat het pannetje niet zo groot leek was het meer dan genoeg. De combinatie van dragon en aardappel was erg lekker maar de hoeveelheid dragon was op het randje. Ik had risotto met truffel en paddenstoelen met hierbij twee soorten sla. Nu ben ik geen groot paddenstoelenfan, maar in de risotto zijn ze meestal zo fijn dat je ze niet opmerkt. In deze risotto was dat helaas niet het geval. Grote stukken paddenstoel heb ik aan de kant geschoven en toen bleef er weinig risotto over. Gelukkig kon ik die met Bart ruilen tegen heerlijke worteltjes.


Na het hoofdgerecht was er nog plek voor een dessert. Hierbij koos ik voor citroentaart. Helaas viel deze een beetje tegen, heel zuur en zonder bodem. Bart had dessert dat bestond uit een aantal lagen. In bier gepocheerde vijg, met chocolade, cake en banketbakkersroom. Het pocheren met bier voegde niet heel veel toe. De banketbakkersroom en cake waren heerlijk maar ik had achteraf liever de chocolade nemesis besteld.


Al met al was het eten in de Jopenkerk een leuke ervaring. Fijne sfeer, mooie omgeving en bijna alles smaakte goed. Het is wel te adviseren om bij het reserveren voor een diner aan te geven niet aan de kant van de keuken te willen zitten. Aan de andere kant op de eerste verdieping heerst een wat intiemere sfeer. Volgende keer zou ik er echter voor kiezen om beneden bij de bar en brouwerij te blijven. Misschien simpeler, maar er heerste wel een gezellige drukte. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten