De kasteelhoeve |
Het mooie van deze proeverij, zo werd ons verteld, zou zijn dat we er in ieder geval geen hoofdpijn van zouden krijgen. De Kasteelhoeve importeert namelijk wijnen met een hoog natuurlijk sulfiet gehalte, waardoor er geen extra sulfiet toegevoegd hoeft te worden. Deze wijnen hebben een hoog sulfiet gehalte doordat de wijn geproduceerd wordt van het druivensap uit de eerste persing. Een druif kan namelijk in meerdere stadia geperst worden totdat je uiteindelijk alleen nog maar de pulp van de druif overhoudt. Hoe verder in het stadium van de persing je bent hoe sneller je hoofdpijn van de wijn krijgt. Goedkope wijnen komen bijvoorbeeld uit de vierde persing maar daar moet een boel kunstmatig sulfiet bij en dat werkt toch niet altijd even goed.
Proeverij

We waren het er wel over eens dat de houterige smaak een beetje teveel van het goede was.
Kleurtje
Voordat we naar de rode wijnen gingen kwam er nog een rosé tussendoor. Een van de vele vragen die tussendoor kwam was of rosé gemaakt werd door rode en witte wijn te mengen. Dit blijkt uiteraard niet het geval te zijn. Rosé krijgt zijn kleur doordat de druivenschillen heel kort in de wijn mogen zwemmen en er daarna uitgefilterd worden. Toen kwam ook de aap uit de mouw wat rode wijn betreft. Rode wijn is namelijk in eerste instantie ook wit!!! Rode wijn krijgt zijn kleur ook van de druivenschillen, een eyeopener.In de rode wijn ronde kwamen een aantal Merlot wijnen en wijnen met een variëteit aan druiven voorbij. In totaal vijf verschillende wijnen met dezelfde opbouw in smaken. Als afsluiter kregen we een Tawny port. Deze had voor de meesten maar zeker voor Kim en mij achterwege mogen blijven.

Al met al was het een hele gezellige avond en hadden we binnen anderhalf uur wel iets meer dan twee en half glas op, maar toegegeven daar hebben we geen hoofdpijn van gekregen. De Kasteelhoeve heeft nog veel meer wijnen in het assortiment dus de proeverij is zeker voor herhaling vatbaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten