zondag 21 september 2014

Thuis wijn proeven

Wijn en eten gaan uiteraard hand in hand. In onze eerdere blog over de Saffraan kon je al lezen dat een wijnarrangement er wel in gaat. Maar wijn drinken en wijn proeven is volgens sommigen een kunst. Groupon bood uitkomst door een wijnproeverij aan te bieden van De Kasteelhoeve. Het mooie was nog wel dat het bij ons thuis was!

De kasteelhoeve
Eind augustus kregen we bezoek van De Kasteelhoeve. Samen met twee vrienden hebben we eerst lekker gegeten en een goede bodem gelegd voor de proeverij. Bij deze proeverij hebben we de wijn natuurlijk niet uitgespuugd en tijdens de introductie werd ons al verteld dat we ongeveer twee en een half glas zouden krijgen.

Het mooie van deze proeverij, zo werd ons verteld, zou zijn dat we er in ieder geval geen hoofdpijn van zouden krijgen. De Kasteelhoeve importeert namelijk wijnen met een hoog natuurlijk sulfiet gehalte, waardoor er geen extra sulfiet toegevoegd hoeft te worden. Deze wijnen hebben een hoog sulfiet gehalte doordat de wijn geproduceerd wordt van het druivensap uit de eerste persing. Een druif kan namelijk in meerdere stadia geperst worden totdat je uiteindelijk alleen nog maar de pulp van de druif overhoudt. Hoe verder in het stadium van de persing je bent hoe sneller je hoofdpijn van de wijn krijgt. Goedkope wijnen komen bijvoorbeeld uit de vierde persing maar daar moet een boel kunstmatig sulfiet bij en dat werkt toch niet altijd even goed.

Proeverij

We begonnen met de witte wijnen, vijf stuks in totaal. Er zat een duidelijke opbouw in de proeverij: licht beginnen en opbouwen tot een sterkere smaak. De witte wijnen waren over het algemeen Sauvignon blanc en Chardonnay. Wat vooral opviel was dat de eerste wijn heel neutraal smaakte terwijl de laatste witte wijn een houterige smaak had. De reden hiervoor was de rijping van de wijn in grote houten vaten. Deze vaten kunnen voor wijn gebruikt worden maar krijgen vaak een tweede en zelfs een derde of vierde leven. De vaten worden na de wijn gebruikt voor bourbon, vervolgens whiskey en uiteindelijk als regenton bij de Intratuin.
We waren het er wel over eens dat de houterige smaak een beetje teveel van het goede was.

Kleurtje

Voordat we naar de rode wijnen gingen kwam er nog een rosé tussendoor. Een van de vele vragen die tussendoor kwam was of rosé gemaakt werd door rode en witte wijn te mengen. Dit blijkt uiteraard niet het geval te zijn. Rosé krijgt zijn kleur doordat de druivenschillen heel kort in de wijn mogen zwemmen en er daarna uitgefilterd worden. Toen kwam ook de aap uit de mouw wat rode wijn betreft. Rode wijn is namelijk in eerste instantie ook wit!!! Rode wijn krijgt zijn kleur ook van de druivenschillen, een eyeopener.

In de rode wijn ronde kwamen een aantal Merlot wijnen en wijnen met een variëteit aan druiven voorbij. In totaal vijf verschillende wijnen met dezelfde opbouw in smaken. Als afsluiter kregen we een Tawny port. Deze had voor de meesten maar zeker voor Kim en mij achterwege mogen blijven.

Uiteraard kregen we de mogelijkheid om de wijnen te bestellen en we hadden inmiddels allebei een favoriet. Voor Kim was dit de witte Val de Loire van een Sauvignon de Paysanne druif. Ik ging voor de rode wijn, de Contte Farneti Merenda. Deze Siciliaanse wijn van de Nero druif sluit prima aan bij mijn voorkeur voor Italiaanse wijnen.

Al met al was het een hele gezellige avond en hadden we binnen anderhalf uur wel iets meer dan twee en half glas op, maar toegegeven daar hebben we geen hoofdpijn van gekregen. De Kasteelhoeve heeft nog veel meer wijnen in het assortiment dus de proeverij is zeker voor herhaling vatbaar!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten