zondag 14 september 2014

Een kruik in Turkije

Even een weekje zon, zee, strand, tijd voor elkaar en om te lezen. En uiteraard heerlijk eten. Wie wil dit nou niet? Wij in ieder geval wel en daarom vertrokken we half augustus voor acht dagen naar Turkije.

Flora garden

Met wat vertraging en omkoping om naast elkaar te kunnen zitten kwamen we aan bij ons couples hotel Flora Garden. Met de oprit direct langs de weg hadden we niet gelijk een hele grootse indruk maar toen we naar de hoofdingang reden zag het er al gezellig uit. Met een moderne uitstraling en een Turks tintje in de afwerking voelden we ons gelijk thuis. De koffers werden naar de kamer gebracht en zeg nou zelf wat een heerlijk uitzicht!
Aangezien we in de loop van de middag aankwamen hebben we tot het avondeten rustig aan gedaan, onze spullen uitgepakt en ons opgefrist. De kamer zag er keurig uit evenals de badkamer, niets op aan te merken in eerste instantie. De kamer werd opgeleukt door gekleurde ledverlichting, best leuk maar het werd een beetje een discotheek als je deze verlichting uit wilde zetten.
Ontspannen gingen we richting het diner en hebben bij de ondergaande zon genoten van het enorme buffet. Er was enorm veel en lekker eten te krijgen. Daarbij wel de kanttekening dat het meeste eten erg mild gekruid en soms wat droog doorbakken was. Hiermee was het wel voor iedereen toegankelijk en er waren genoeg kruiden en dressings om er een heerlijke maaltijd van te maken. Elke ochtend, middag en avond was er een ruime keuze uit een warm en koud buffet. Ook voor Kim was er genoeg vegetarische keuze: van Turkse pizza met kaas tot en met heerlijk brood en allerlei salades. Ik had uiteraard geen klagen over het vlees en de vele snacks. Sommige vleesgerechten waren niet bijzonder maar de avonden met kebab waren heerlijk!
En dan de toetjes, wat een feest!! Een enorm buffet met heerlijke baklava, cakes en vers fruit. Je had ook met gemak een hele dessert maaltijd kunnen eten :-)
De setting was prima. In de avonden hebben we vrijwel elke avond buiten gegeten en 's morgens of 's middags lekker binnen. Binnen was de buffetruimte voorzien van airconditioning en de enorme ramen van het restaurant stonden altijd open. De bediening was vriendelijk maar ze moesten wel een beetje opwarmen. Wat dan wel weer grappig is met temperaturen boven de veertig graden.

Side

Omdat we na een paar dagen totale ontspanning ook wel naar de dichtstbijzijnde plaats wilden gingen we op donderdag op pad. Met een louche taxi zijn we naar Side gegaan. Eenmaal daar was de hitte niet te harden: ruim boven de veertig graden aan het eind van de ochtend.
We liepen een rustig rondje door het toeristische centrum van Side. Het haventje was niet heel bijzonder dus liepen we door en kwamen aan de kust langs een aantal terrassen waar een briesje en schaduw voor verkoeling zorgde. Het was nog wat vroeg voor de lunch, maar onze aandacht werd al snel getrokken door baby schildpadjes bij een van de terrassen. Een leuk praatje en twee flesjes water
overtuigden ons om hier later te gaan lunchen. Bij een volgend terras werden we uiteraard weer gevraagd of we al een plek voor de lunch hadden gevonden. Toen Kim vertelde dat we bij zijn buurman zouden gaan eten vroeg hij waarom. Kim antwoordde: omdat ze daar schildpadjes hebben. Dit bleek geen garantie voor een snelle aftocht want elk terras was voorzien van baby schildpadjes.
Lachend liepen we een paar straatjes verder maar we vonden het al snel te heet om te lopen en zijn omgekeerd naar het terras. Op naar de lunch!

De kruik en de mezes

What to order?? Daar hoefden we zelf niet over na te denken. Onze Turkse gastheer stelde iets voor wat niet op de kaart stond: een stoofpot in een aardewerken kruik. Hij bleek ook een vegetarische variant te hebben, maar Kim ging voor het tweede voorstel: een tafel vol mezes. Wat betreft de kruik hadden we allebei geen heel duidelijk beeld hoe dit geserveerd zou gaan worden dus wachtten we af.
Een tijdje later werden onze verwachtingen overtroffen. Ineens verschenen meerdere obers aan onze tafel met een flink aantal mezes, met een kruik en een hamer. Na wat overleg werd besloten naast de tafel de kruik te openen door er voorzichtig een opening in te slaan. Rustig tikken met de hamer tegen de kruik zorgde ervoor dat er een opening ontstond en de scherven naar buiten vielen. Wat zich openbaarde was een kruik vol met stoofvlees: lamsvlees, kip en rund samen met heerlijke kruiden en groenten. Dit geheel was uiteraard bloedheet maar oh oh oh wat was het lekker!!! In het onderstaande filmpje kan je de opening van de kruik bekijken.



Naast de kruik stond de tafel vol met heerlijk hapjes: brood met knoflookolie, auberginesalade, wortelsalade, kaas in bladerdeeg, haydari en salade van tomaten en komkommer. Tip: mocht je in Side zijn ga dan vooral op zoek naar restaurant Barracuda.



1 opmerking: